Hemstädning - Vanliga frågor

Att anlita ett professionellt städföretag för första gången kan vara en utmaning, särskilt med tanke på alla de frågor och överväganden som kan dyka upp. Här är några av de vanligaste frågorna som privatpersoner ofta har när de överväger att anlita ett städföretag, tillsammans med användbara svar.

Hur ofta ska mitt hem städas?

Frekvensen för städning beror på dina personliga behov och din livsstil. Vissa människor föredrar veckovis städning, medan andra kanske bara behöver städhjälp en gång i månaden. Städföretagen föredrar oftast att du har en regelbundenhet i städtillfällena då det både underlättar deras schemaläggning och ger städpersonalen förutsättningar att hålla ditt hem i bra skick. Diskutera dina behov och förväntningar med städföretaget för att hitta en lösning som passar dig.

Vad ingår i en grundläggande hemstädning?

Vad som ingår varierar mellan olika företag, men en grundläggande hemstädning inkluderar oftast dammtorkning, dammsugning, moppning, rengöring av badrum och kök samt tömning av papperskorgar. Kontrollera med företaget för att se exakt vad som ingår i deras service samt om de kan tillhandahålla de tjänster du efterfrågar.

Måste jag vara hemma under städningen?

Detta är upp till dig och städföretaget. Vissa kunder föredrar att vara hemma när städningen genomförs, medan andra ger städföretaget en nyckel eller kod till huset.

Vilka städprodukter används?

Detta beror på företaget. Många städföretag strävar efter att använda miljövänliga rengöringsprodukter och gör oftast så i så stor utsträckning som möjligt. Om du har specifika preferenser eller allergier, se till att diskutera valet av städprodukter med företaget innan du anlitar det.

Vad händer om jag inte är nöjd med städjobbet?

Städföretagen har oftast, tillsammans med dig, en initial genomgång av din lägenhet där ni går igenom vad som ska göras för att på så sätt fastställa vad dina förväntningar är. Om det ändå skulle uppstå fall då du inte är nöjd har de flesta professionella städföretag en nöjdhetsgaranti och kommer att komma tillbaka och fixa eventuella problemområden om du inte är nöjd med jobbet.

Hur hanteras RUT-avdraget?

RUT-avdraget ger privatpersoner rätt att göra avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive städning. De flesta städföretag kommer att hantera detta direkt i fakturan. Du får därefter information från Skatteverket när RUT-avdrag har gjorts.

Vad händer om något blir skadat under städningen?

Städföretag ska ha försäkring för att täcka eventuella skador som kan uppstå under städning. Det är dock bra att säkerställa detta med företaget innan du anlitar dem. Tag även reda på om det skulle vara någon typ av skada som försäkringen inte täcker, framförallt om du har något hemma med högt ekonomiskt värde eller affektionsvärde.

Kan jag be om särskilda städtjänster?

Ja, de flesta städföretag är flexibla och kan anpassa sina tjänster efter dina specifika behov. Om du till exempel vill att de ska fokusera på ett särskilt rum eller utföra en viss uppgift, bör du kunna begära detta. De flesta städföretag erbjuder exempelvis fönsterputsning som en tilläggstjänst som du kan beställa när du ser ett extra behov, exempelvis under våren när solens sken blir mer påtagligt igen.

Hur lång tid tar en typisk städning?

Tiden det tar att städa ditt hem beror på flera faktorer, inklusive storleken på ditt hem och vilken typ av städtjänster du har begärt. Genomsnittligt kan du förvänta dig att en grundlig städning tar några timmar. Det bästa sättet att få en exakt uppskattning är att diskutera dina behov med städföretaget.

Vad händer om jag behöver avboka eller ändra min städtid?

De flesta städföretag förstår att scheman kan ändras eller att du är hemma sjuk och erbjuder därför flexibilitet när det gäller att avboka eller ändra en städtid. Det är dock bra att kontrollera företagets policy om detta innan du bokar, framförallt för att veta hur långt i förväg du behöver meddela företaget om du vill göra en ändring.

Att anlita ett städföretag kan verkligen lätta bördan av hushållsarbetet, och ge dig mer tid att göra de saker du verkligen älskar. Genom att ställa dessa frågor, kan du se till att du hittar det bästa städföretaget för dina behov och att du har en positiv och givande upplevelse. Lycka till i ditt sökande!